Belastingrente betalen bij inkomstenbelasting

Doet u aangifte vóór 1 mei?

Doet u aangifte inkomstenbelasting? Dan betaalt u geen belastingrente als u aangifte doet vóór 1 mei volgend op het jaar waarover u belastingaangifte doet. Alleen als de belastingdienst moet afwijken van uw aangifte kan het zijn dat u dan toch belastingrente moet betalen.
Ontvangt de belastingdienst uw aangifte op of na 1 mei, of moet men bij het opleggen van de aanslag afwijken van uw aangifte, dan betaalt u rente over de belasting die u moet betalen. De berekening van rente vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover u aangifte doet, tot maximaal 19 weken na de ontvangst van uw aangifte. De berekening van de belastingrente eindigt in elk geval 6 weken na de datum op de aanslag, als dat een kortere periode is dan de genoemde 19 weken. Dit geldt ook wanneer u bijvoorbeeld uitstel voor uw aangifte hebt aangevraagd.
Moet er bij het opleggen van de aanslag afgeweken worden van de aangifte? De belastingrenteperiode begint dan vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover u aangifte doet en eindigt 6 weken na de datum op de aanslag. Dit geldt ook als u de aangifte hebt ingediend voor 1 mei.

Navorderingsaanslag?

Hebt u al een definitieve aanslag ontvangen? En komen er nieuwe feiten naar voren waardoor de belastingdienst de aanslag moet wijzigen? Dan krijgt u een navorderingsaanslag. Bij zo'n aanslag loopt de berekeningsperiode van 1 juli na het aangiftejaar tot 1 maand na de datum op de aanslag.

BelastingtypePercentageIngangsdatum
Inkomstenbelasting7,5%vanaf 1-1-2024
Vennootschapsbelasting10%vanaf 1-1-2024

Blog Image