Bedrijfswagen kopen of leasen.

Een bedrijf met voldoende vermogen op de bank maakt makkelijker de keuze om een bedrijfsauto te kopen. Er is dan sprake van een eenmalige investering, maar er zijn ook fiscale voordelen aan verbonden.

Voordelen bedrijfswagen kopen.

Bij aanschaf van een bedrijfsauto uit bedrijfsmiddelen is het bedrijf direct volledig eigenaar. Dat wil zeggen: juridisch eigenaar én economisch eigenaar. De bedrijfswagen kan op de balans worden gezet om van fiscale voordelen te profiteren, zoals de jaarlijkse afschrijving.

Er zijn meerdere aftrekposten als het om een bedrijfsauto gaat die op naam van het bedrijf staat. Zo is de betaalde btw als voorbelasting aftrekbaar.
Bij het kopen van een bedrijfswagen op basis van de margeregeling komt er geen btw op de factuur. Er is in dat geval dus geen btw om als voorbelasting af te trekken. Het is wel mogelijk om de btw als voorbelasting af te trekken bij kosten als onderhoud, eventuele reparaties en gebruik. Je bedrijfsauto verzekeren betekent ook dat de premie aftrekbaar is. Ook de facturen voor brandstof, de wasstraat, parkeerkosten en autobanden zijn aftrekbaar als zakelijke kosten.

Bedrijfsauto financieren met een lening

Mocht je een bedrijfsauto niet direct kunnen of willen betalen uit eigen middelen, dan is het een optie om een lening aan te gaan. De betaalde rente kun je aftrekken van de belasting, de aflossingstermijnen niet. Let op: de rente is bij een kortlopende lening – bijvoorbeeld via een rekening courant – relatief hoog. Let er verder op dat de terugbetaaltijd (leentijd) van de lening gelijkloopt met de verwachte levensduur van de auto.

Blog Image