Overdrachtsbelasting bij aankoop van onroerend goed

Het standaardpercentage overdrachtsbelasting in 2024 is 2% van de koopsom voor woningen waar je zelf voor langere tijd in gaat wonen. Dus stel: jij koopt een woning van € 450.000. Dan betaal je € 450.000 x 0,02 = € 9.000.
Om voor die 2% (een verlaagd tarief) in aanmerking te komen, moet je de Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief invullen. Zorg ervoor dat deze verklaring vóór de sleuteloverdracht de notaris bereikt.
Op dit tarief voor overdrachtsbelasting in 2024 geldt een uitzondering voor starters. Zij betalen onder bepaalde voorwaarden (zoals dat de woning maximaal € 440.000 mag kosten) helemaal geen overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting in 2024 voor een pand waarin je niet zelf woont.
Voor vakantiewoningen, bedrijfspanden, woningen voor de verhuur en andere onroerende zaken waarin je niet zelf voor langere tijd gaat wonen, geldt een verhoogd percentage, namelijk 10,4%. Dit geldt onder andere voor:

  • grond of gebouwen die je niet direct met een woning mee koopt (zoals een garage of tuin die je los koopt)
  • een tweede woning of vakantiewoning (ook een stacaravan op een vakantiepark valt hieronder)
  • een woning bestemd voor verhuur
  • bedrijfsgebouwen
  • een kavel waar je een woning op laat bouwen in eigen beheer

Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters

Woningkopers tussen de 18 en 35 jaar hoeven in 2024 géén overdrachtsbelasting te betalen als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Op het moment dat je de transportakte ondertekent ben je tussen de 18 en 35 jaar oud.
  • Je koopt een woning waarin jij zelf langere tijd gaat wonen. Het gaat dus niet om bijvoorbeeld een woning voor de verhuur of een vakantiewoning.
  • De koopsom (inclusief een eventuele garage, schuur of extra grond) is niet meer dan € 510.000.
  • Je hebt niet eerder een startersvrijstelling gehad. Heb je eerder een koopwoning gekocht zonder startersvrijstelling en is dit je volgende woning, maar voldoe je wel aan de voorwaarden hierboven? Dan heb je voor deze nieuwe woning alsnog recht op startersvrijstelling.

Let op: koop je samen met iemand anders een woning? Dan moeten jullie allebei aan de voorwaarden voldoen om allebei vrijstelling te krijgen. Als jij wel maar je partner er niet aan voldoet (of andersom), dan krijgt alleen een van jullie beiden vrijstelling.

Hoe maak ik gebruik van de vrijstelling?

Wil je gebruikmaken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters? Vul dan de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling van de Belastingdienst in. Het is belangrijk dat je deze ondertekende verklaring al vóór de sleuteloverdracht aan de notaris hebt gestuurd. Hij voegt deze bij de transportakte voor de woning.

Let op: overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar als kosten eigen woning.
Het positieve nieuws is dat enkele andere kosten koper wel aftrekbaar zijn voor de belasting. Dat geldt bijvoorbeeld voor de taxatiekosten, de kosten voor hypotheekadvies en de kosten voor de notaris.

Blog Image